Από το cult στο κλασικό:

Μια συναρπαστική διαδρομή στους οικείους αλλά και άγνωστους κόσμους του σινεμά, των κόμικς και της τηλεόρασης

Copyright © 2020 All rights reserved and other such important stuff.

ΚΥΚΛΟΣ ONLINE ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Λατρεμένο όσο και κατακριτέο, το pop culture ακροβατεί πάντα μεταξύ αποδοχής και περιθωρίου. Στο σινεμά, στα κόμικς και στην τηλεόραση, δείγματά του γίνονται αρχικά αποδεκτά μόνο από "μυημένες μειονότητες” για να καταλήξουν εκφράσεις του mainstream και του κατεστημένου -αλλά και να κατακριθούν ξανά.

Σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή τους, τέτοια δείγματα γίνονται διαχρονικά και ερμηνεύονται με απροσδόκητους, αποκαλυπτικούς τρόπους.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ POP CULTURE

Κύκλος online διαλέξεων του Αβραάμ Κάουα

ΑριθΜΟς ΔιαλΕξεων 

6

ΗμερομηνΙες

27/1 - 3/3/2021 Κάθε Τετάρτη

Ωρες

19:00 - 21:00

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Στα Ελληνικά και μέσω Zoom

1ᶯ ΔιΑλεξη, 27 ΙανουαΡΙου

ΟΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Από λυτρωτικές φαντασιώσεις των αδυνάτων και των διαφορετικών, οι υπερήρωες έχουν εξελιχθεί σε κυρίαρχο ρεύμα του pop culture και της εποχής των franchise. Είναι η παρούσα εκδοχή τους το τέλος του κινηματογράφου όπως τον ξέραμε ή άλλο ένα στάδιο στην μετεξέλιξη του τρόπου που διηγούμαστε ιστορίες;

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ
2 ΔιΑλεξη, 3 ΦεβρουαρΙου

ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΤΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ Ε.Α. POE ΣΤΟ STREAMING

Η καταστροφή συχνά εμπνέει στους συγγραφείς τόσο την Αποκάλυψη όσο και τη Δημιουργία. Πανδημίες του παρελθόντος και του μέλλοντος γίνονται ιστορίες στο pop culture από τον  Μεσαίωνα ως τις μέρες μας σε ένα ταξίδι σε κύκλους απομόνωσης, απελπισμένων πάρτι, δημιουργικότητας και αφανισμού.

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ
3 ΔιΑλεξη, 10 ΦεβρουαρΙου

POP DYSTOPIAS: ΤΑ SWINGING SIXTIES ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ

Στη δεκαετία του 1960, το pop culture μαζί με μια ολόκληρη γενιά διεκδίκησε την αλλαγή του κόσμου μέσα από μουσική, ψυχεδέλεια και χαρούμενη επανάσταση. Μέσα από τα ίδια λαμπερά αυτά χρώματα όμως, τους mod κατασκόπους και τις μίνι φούστες, κατήγγειλε όσο και προέβλεψε την πορεία της ανθρωπότητας προς τα σκοτεινά χρόνια που ακολούθησαν.

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ
4 ΔιΑλεξη, 17 ΦεβρουαρΙου

INVASION OF THE BODY POLITIC: ΤΑ REMAKE ΤΟΥ INVASION OF THE BODY SNATCHERS ΩΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΉΣ ΤΟΥΣ 

Από απλή ιστορία εισβολής από εξωγήινα τέρατα, το Invasion of the Body Snatchers έχει ξαναγραφτεί ως πολιτική αμφιλογία, σπουδή στην αποξένωση, σάτιρα του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος και έκφραση της σύγχυσης πασών των αξιών. Μέσα από τις επιστρώσεις αυτές διαγράφεται η ρευστή συλλογική μας ταυτότητα.

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ
5 ΔιΑλεξη, 24 ΦεβρουαρΙου

ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ: ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, «ΚΑΚΟΙ» ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Από τον Σάιλοκ στον Φου Μαντσού και από τη Σιωπή των Αμνών στο Killing Eve, ιστορίες προσωποποιούν τον κάθε λογής «κίνδυνο» (φυλετικό, θρησκευτικό, πολιτικό, σεξουαλικό) στους «κακούς» της ιστορίας. Η ίδια αυτή διαδικασία όμως κάνει τους «άλλους» περίπλοκους, οδηγώντας στην (δι)εκδίκηση των αδικημένων μέσα από ανατροπή των στερεοτύπων τους. 

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ
6 ΔιΑλεξη, 3 ΜαρτΙου

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ: ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΒΑ

Σε μια ιστορία που κάνει κύκλους εντός και εκτός της πλοκής της, η αποδοχή του Πολέμου των Άστρων από κάθε γενιά ακολουθεί την απόρριψή του από την προηγούμενη. Πίσω από το παράδοξο αυτό χάσμα γενεών όμως κρύβεται τόσο μια συνεχής, απελπισμένη επιθυμία του κοινού του για ενηλικίωση όσο και μια σοκαριστική αποκάλυψη της πραγματικής φύσης του μύθου.

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ - 8€

1 Μετά την κάθε διάλεξη ακολουθεί συζήτηση με τους συμμετέχοντες. 

2 Εγγραφές πραγματοποιούνται μέχρι και μία ώρα πριν την έναρξη της κάθε διάλεξης. 

3 Διάβασε τους όρους συμμετοχής (PDF, 104kb) και την πολιτική διαχείρισης προσωπικών δεδομένων και προχώρησε σε εγγραφή μόνο αν συμφωνείς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ POP CULTURE ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ;

Ακολούθησε κι εσύ  αυτή την διαδρομή σε έναν κύκλο διαλέξεων σε κόσμους οικείους αλλά και άγνωστους που μας λένε εξίσου πολλά για το τι σημαίνουν για μας αυτά τα εμβληματικά προϊόντα του πολιτισμού μας, όσο και για τους εαυτούς μας ως αποδέκτες τους.

ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΟΥΑ

Έχει σπουδάσει Αγγλική και Γαλλική Φιλολογία και Δημοσιογραφία και έχει αποκτήσει Διδακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου πάνω στον Μεταμοντερνισμό, στην Λογοτεχνία και στον Σύγχρονο Πολιτισμό. Γράφει και μελετά κόμικς, κινηματογράφο και λογοτεχνία του μυστηρίου και του φανταστικού, με πληθώρα δημοσιεύσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Δημοκρατία, το graphic novel του με τον σχεδιαστή Αλέκο Παπαδάτο με θέμα τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας τον 6ο αιώνα π.Χ., έχει εκδοθεί σε δέκα χώρες.

Ακόμη, ο Κάουα έχει διδάξει Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σενάριο και Δημιουργική Γραφή στη Σχολή Ελευθέρων Σπουδών Δια Βίου Μάθησης Comink, και Κινηματογράφο και Ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. 

Ο Αβραάμ Κάουα είναι συγγραφέας, μεταφραστής και θεωρητικός του πολιτισμού.

— Ο εισηγητΗς

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από το 1957 - έτος ίδρυσής της- η Ελληνοαμερικανική Ένωση αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους φορείς της πολιτιστικής ζωής του τόπου. Μέσα από ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα εκθέσεων, παραστάσεων, συναυλιών, διαλέξεων και σεμιναρίων προάγει την ανταλλαγή απόψεων για την τέχνη, την επιστήμη, την κοινωνία.

Συνέντευξη του Αβραάμ Κάουα στους SpoilerAlert με αφορμή τον κύκλο online διαλέξεων 

Από το cult στο κλασικό: Η επιστροφή του Pop Culture»